dilluns, 19 de maig del 2008

Act 5. Setsunai Kimochi

El dijous dia dia 15, i el divendres dia 16, vaig aprofitar que a última hora del matí els nens tenien racons, per emportar-me els 5 alumnes escollit per treballar a un aula diferent i fer el que tocava.
Els 5 alumnes triats van ser l'Enric Descàrrega, el Carlos Cascales, el Quintí Vinyes, el Marc Campuzano i l'Oscar Morillas
Amb l'hora destinada cada dia en vam tenir prou per a realitzar les tres activitats. El Dijous, vam fer les tres de Bola de Drac i el Divendres vam fer les altres 3. Divendres però va faltar un dels alumnes.

Els nens van treballar millor el primer dia, segurament perquè treballaven amb imatges de Bola de Drac, que els hi agrada molt. Per contra el segon dia fins que no els hi vaig dir que els hi regalaria fotocòpies de Bola de Drac que m'havien sobrat no es van posar a treballar correctament.

En la propera entrada que faci, ja penjaré els resultats dels nens, l'anàlisi que he fet i les conclusions que n'he extret. Mentrestant deixo aquí algunes fotos que vaig fer dels nens mentre treballaven.


Fotos nens Plàstica


Mada Mada Dane!!

diumenge, 11 de maig del 2008

Act 4. Shiawase no Sakura Namiki

En aquest post, faré una breu ressenya sobre les sèries que utilitzo al treball aquest per a que sàpigueu una mica més sobre elles.

Dr. Slump

Dr. Slump ( Dr.スランプ , Dokutaa Suranpu) és un manga i anime japonés d'Akira Toriyama. Quan en va aparéixer el manga a les pàgines de la revista Shōnen Jump de Shūeisha el 1980, el seu autor era un desconegut pel gran públic. L'acceptació d'aquest manga va ser massiva i poc després, el 8 d'abril de 1981, es va estrenar el primer episodi de la sèrie d'animació. Se'n van recopilar 18 volums, i la sèrie de televisió va sobrepassar els 240 episodis, acabant al Japó el 19 de febrer de 1986.

Fa poc es va fer un remake de la sèrie anomenat New Dr. Slump, emprant les noves tècniques d'animació

Dr. Slump narra les aventures del professor Senbei Norimaki i de la seua creació, un robot amb forma de xiqueta de 10 anys anomenada "Arale"

TV3 la va emetre per primer cop a mitjans dels anys 80, i el seu èxit va propiciar que poc després s'emetès Bola de Drac i esclatès el "boom" del manga a Catalunya.



Bola de Drac

Bola de Drac (ドラゴンボール, Doragon Bōru) és el nom d'un manga japonès i d'una sèrie d'anime creats per Akira Toriyama. El manga va ser serialitzat a la revista setmanal Weekly Shonen Jump des del 1984 fins al 1995 i va ser editat en 42 llibrets individuals amb un total de 519 capítols. El 2004, el manga es va rellançar en una col·lecció de 34 volums que incloïa un final nou i un 'llibre d'art' en colors. La sèrie de d'anime va ser realitzada per l'estudi d'animació Toei Animation.

La història de Bola de Drac explica la vida d'en Son Goku, un noi amb cua de mico basat en el mite xinès Viatge cap a l'oest (西遊記), i narra la seva vida i aventures com a nen fins que es fa avi. Durant la seva vida, lluita en moltes batalles i es converteix en el lluitador d'arts marcials més fort de l'univers. No obstant això, compta amb l'ajuda dels herois de les arts marcials i amb vilans que provoquen els conflictes que recondueixen la història.

Les boles de drac del títol són un dels components de la sèrie i el fil conductor de les aventures de la primera etapa, però no en són l'argument principal. Les boles de drac són set esferes màgiques que estan repartides per tot el món. Quan s'ajunten totes, es poden utilitzar per invocar el drac Xèron, que confereix un desig. Després que el desig s'ha coplert, les boles es reparteixen de nou per tot el món i són convertides en pedra i inerts durant un any. En el passat, portava generacions buscar per tot el món i recollir les boles. Al principi de la història, tanmateix, una genial inventora, la Bulma, crea el "radar de les boles de drac" per detectar les boles i fer el procés molt més fàcil.

Des de la seva primera emissió el 15 de febrer del 1990 a Televisió de Catalunya, dins de l'espai Club Super 3, Bola de Drac va tenir un gran èxit d'audiència no només entre els nens, sinó també entre els adolescents. Televisió de Catalunya en va emetre només els 26 primers capítols, i això va fer que hi hagués peticions perquè se n'emetessin més. El que va fer la televisió va ser reemetre els capítols antics i afegir-hi cada vegada una temporada, de manera que hi va haver repeticions fins l'any 1999. Juntament amb la sèrie, es van emetre la majoria de pel·lícules que se n'havien fet (tret de les ultimes 4 de Bola de Drac Z, que només estan editades en castellà; i les ultimes dues: el TV special de Dragon Ball GT i la pel·lícula Bola de Drac: El camí cap el més fort). El 10 de febrer del 1999, es va començar a emetre la saga Bola de Drac GT al Canal 33, que va acabar a l'abril del 1999, després es va tornar a a emetre GT des de el principi; un cop es va acabar la segona reemissio de GT, al estiu del 1999 va tornar-se a emetre Bola de Drac des de el principi, i les seves reemissions van durar fins al setembre del 2001. S'acabaven així més de 10 anys de reemissions de la sèrie.

Aquesta ha estat sense dubte la sèrie de més èxit al nostre país, i pot ser considerada un dels elements més mítics de tota una generació de persones que hem crescut amb ella.

Azumanga Daioh
Azumanga Daioh (あずまんが大王 Azumanga Daiō) és un manga creat per Kiyohiko Azuma que va ser adaptat a l'anime en 2002. Publicat a la revista Dengeki Daioh, el manga consisteix gairebé íntegrament en quatre panells que són coneguts cóm a yonkoma al Japó, subseqüentment va ser compilat i re-editat en format tankōbon. L'anime originalment va ser retransmès des del 8 d'abril del 2002 fins el 30 de setembre del 2002, en segments de 5 minuts de duració els dies laborables i cóm una compilació de 25 minuts cada cap de setmana. A més d'aquests existeixen dos episodis més: The Very Short Azumanga Daioh Movie, un trailer de 6 minuts, i Azumanga Web Daioh.

Tant el manga cóm l'anime expliquen la vida diària d'una escola de secundària japonesa. Els lectors i/o espectadors segueixen l'obsessió de Sakaki amb els gats de la barriada, els esforços de Chiyo per trobar acceptació en un grup de companys d'edat més avançada, el dèficit d'atenció d'Osaka i la seva lentitud, la poca paciència i la híperactivitat de Yomi i el caràcter de la seva millor amiga Tomo totalment oposat. L'espai temporal són els tres anys de secundària de les noies, la sèrie es centra bàsicament en les festes, exàmens, vacacions i competicions esportives anuals. Encara que generalment segueix la vida de cada dia, la sèrie està marcada ocasionalment per brots de surrealisme i absurditat.


El títol de la sèrie no té cap sentit, Azumanga és un joc de paraules amb el nom de l'escriptor i Daioh prové de la revista on va ser publicada.

Slam Dunk

Slam Dunk (スラム ダンク, , Suramu Danku?) és un manga de 31 volums (recopilatoris) creat per Takehiko Inoue que narra la història de l'estudiant de secundària Hanamichi Sakuragi, que pateix una sèrie de carbasses fins que un dia coneix a una noia a qui la fascina el bàsquet. A causa d'això, Hanamichi fingirà ser un esportista i s'inscriurà en el club de bàsquet del col·legi amb l'esperança de poder impressionar-la i sortir amb ella. Tot i que amb el temps descubrirà en el bàsquet un esport que l'exigirà i el posarà a prova fent que doni el millor d'ell. És un manga amb moltes dosis de comèdia, esport i lliçons d'autosuperació. El manga compta, a més, amb una sèrie anime de 101 episodis més un total de quatre OVAS. Va ser publicat entre el 1990 i el 1996 en la revista Shōnen Jump.


Slam Dunk va aparèixer publicat per primera vegada l'any 1990 en el número 42 de les pàgines de la revista setmanal Shonen Jump, publicant-se'n l'últim capítol el 1996 a la vegada que aquests van ser recopilats en 31 volums. Va tenir un gran èxit i es van arribar a vendre 2 milions de còpies dels primers volums.

La major diferència que podem trobar entre el manga i l'anime és que en aquest últim mai es va arribar a emetre el final. Problemes d'Inoue (l'autor) amb la productora van impedir que el manga, a partir del volum 23, no estigués adaptat a l'animació (l'etapa del Campionat Nacional).

Fins fa poc Slam Dunk era la sèrie més venuda de tots els temps (One Piece la va superar) i l'any 2004 va arribar al número de 100 milions d'exemplars venuts.


Mada Mada Dane!!

dilluns, 5 de maig del 2008

Act 3. Genki Ippai

Un cop ja tenia pensades les activitats, tocava seleccionar les vinyetes i seqüències per a treballar-les. En principi, tenint en compte l'enorme col.lecció de manga de la qual disposo, podria semblar una tasca senzilla, però m'ha costat. Vinyetes hi ha moltes, però que puguin ser més o menys comprensibles pels nens, que es puguin pintar bé, o que es puguin ordenar fàcilment, no n'hi ha tantes.

Així finalment he triat les següents.

Per a ordenar



Per a colorejar




Per a continuar



Mada Mada Dane!!

Act 2. Tanoshii Hitotoki

Les activitats que he triat per a estudiar una mica per sobre això, són 3:

- La primera activitat consisteix en ordenar un seguit de vinyetes correctament, de dos manga diferents, un que estan emetent per televisió, i un altre que no
- La segona activitat consisteix en colorejar dues escenes de dos manga diferents, i de nou un dels dos es troba en emisió per televisió mentre que l'altre no.
- Finalment la tercera activitat consisteix en continuar la història a partir de les vinyetes donades. Una altra vegada un dels manga està en antena, mentre que l'altre no.


No sé si aquestes activitats seran prou il.lustratives per a fer l'estudi, però la meva ment no es troba en el seu punt màxim de creativitat i el temps no em sobra precisament.


Mada Mada Dane!!

Act 1. Yasuragi no Hi

Doncs bé, aquest és el meu bloc del treball de Plàstica. Fins ara no l'havia pogut fer perquè (mode ironia on) gràcies a unes molt bones persones que conec (mode ironia off) no tenia grup i finalment gràcies a la professora el puc fer sol.

Per variar, el meu tema triat és el manga. A partit d'unes senzilles activitats, estudiaré com afecta als nens a l'hora d'ordenar, pintar o continuar una història, el fet que el manga en qüestió s'estigui emetent per televisió en versió animada. Hem de recordar que les sèries de dibuixos japoneses que veiem per televisió, no s'anomenen manga, sinó anime.

Mada Mada Dane!!